Tim de perfectionist

Door Lauwrence op vrijdag 23 december 2016 08:56 - Reacties (18)
Categorie: Apple, Views: 2.015

Ik ben van huis uit een engineer, een technicus en, last but not least, een perfectionist. En daarom mag mijn computer meer geld kosten, omdat ik geniet van afwerking en details, zaken waar Apple in mijn optiek nog steeds heer en meester in is. De vlekkeloze samenwerking van hard- en software, iedere keer weer een genot om mee te werken. Digitale liefde, het perfecte huwelijk, ...

Tot gisteren.

Tijd is circa 15.00u, ik zit zoals gebruikelijk bij Starbucks een bakje zwart goud achterover te werken, mijn vrouw naast me op haar plastieken Lenovo, ik gniffel maar een beetje sadistisch en vouw met een elegante beweging mijn idem elegante MacBook Pro open. Het schitterende retina display begroet me onmiddellijk en zonder haperen, ik log in, klaar om te beginnen met werken.

Zwart.

Nee, niet de koffie, mijn scherm! Was ik te langzaam, energy saver te strak ingesteld?? Niets van dat, mijn scherm is gewoon op zwart gegaan en reageert nergens op. Even kijk ik bedenkelijk naar het scherm en zie in mijn ooghoeken dat mijn vrouw inmiddels ook doorheeft dat iets niet klopt. Shit, hoe red ik me hier uit na alle lofzang over Apple spulletjes, waarbij ik het straffe prijskaartje telkens weer wist te verdedigen?

Alle cores in mijn hoofd draaien nu alsof overklokt. Goed dat ik mijn haar recentelijk nog heb laten knippen anders zou dat nu in de koelende luchtstroom van gierende fans wapperen! Rustig, even ademhalen en casual aan mijn koffie nippen, alsof er niets aan de hand is, je kunt dit, rustig! Mijn vrouw heeft haar blik inmiddels afgewend en tikt rustig verder op haar Lenovo, die wŤl werkt.

Zo onopvallend mogelijk buig ik me voorover en de laptop naar me toe om te zien of het logo verlicht is, maar eer ik zover ben komt het scherm ineens weer tot leven. Hť? Hmm, ik zet de laptop terug en wil alsnog aan de slag, maar ...

Alweer zwart?

Dit ritueel herhaalt zich enkele malen en het zweet staat me inmiddels zichtbaar, gelijk een Japanse anime figuur, op het voorhoofd. Dit kan niet waar zijn, mijn Appel! Appel? Waarom noem ik het ding ineens heel neerbuigend een Appel? Bloeddruk stijgt, ruis in de oren, snel online op zoek naar een oplossing, moet simpel zijn, misschien een bugje in Sierra? Een waterval vormt zich inmiddels op mijn rug terwijl ik me realiseer dat dit vorig jaar ook al eens gebeurd was, een enkele keer, met een andere versie OS. In gedachten beginnen zich inmiddels haarscheurtjes te vertonen in het glimmende bolwerk dat Apple heet.

Online duurt het niet lang eer ik sporen van soortgelijke ervaringen vind. De vele meldingen zijn alarmerend gelijk aan mijn situatie en de conclusie is al snel duidelijk: de grafische kaart. Was dit niet al langere tijd een probleem met diverse modellen? Een niet gering stevig aangeslagen staar ik naar de echtscheiding die onder mijn neus ligt, de aanstaande echtscheiding met het huidige perfectionisme dat vandaag de dag onder het bewind van mannenliefhebbende Tim vaart, hoewel vaart ...

Mijn vrouw heeft inmiddels haar werk neergelegd en kijkt bedenkelijk naar de stevig pulserende ader op mijn voorhoofd. Laat maar, dit kan zelfs ik niet meer rechtpraten. Ze kijkt nog eens naar het zwarte scherm, dan weer naar mij, vertrekt geen spier, geen woord, en sluit haar Lenovo af. Zonder enige conversatie hebben we besloten naar huis te gaan en maar een filmpje te gaan kijken, op de Apple TV.

Tim heeft mijn stille verwensingen echter opgevangen lijkt het en de dag eindigt met een biertje elders, zonder laptop, zonder film, met iPhone, voor nu althans.

Volgende: Wham! 26-12 Wham!
Volgende: KRAK! 19-12 KRAK!

Reacties


Door Tweakers user Jogai, vrijdag 23 december 2016 09:07

> van huis uit een engineer

> ik zit zoals gebruikelijk bij Starbucks een bakje zwart goud achterover te werken

Yeah, right... Hipster much?

Door Tweakers user GoT, vrijdag 23 december 2016 09:29

Een echte techneut kijkt naar specs, niet naar te dure esthetische afwerking.

Door Tweakers user oef!, vrijdag 23 december 2016 10:10

Troost u, het gras bij de buren is niet groener. Mijn Delletje (met een Appel prijskaartje) trakteert me dagelijks op een zwart scherm dat het 5 tot 45 seconden volhoudt na het ontwaken uit slaap. Tout het internet heeft hier ook last van en zoals gebruikelijk zwijgt de leverancier in alle toonaarden.

Negeer overigens het krapuul hierboven. Een slimme techneut zit in de SB (maar toch liever dat lokale initiatiefje met die leuke stoelen en twee kilo oorpiercings) met zijn dame en zijn fijne laptopje, niet in verduisterde kelder met een vierkante klapjap uit 2005 die thans nog voldoet dankzij een obscure Linux versie.

Door Tweakers user Lauwrence, vrijdag 23 december 2016 10:19

Jogai schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 09:07:
> van huis uit een engineer

> ik zit zoals gebruikelijk bij Starbucks een bakje zwart goud achterover te werken

Yeah, right... Hipster much?
Grappig, ik ben al veel dingen genoemd, maar nog nooit een hipster! Maarre, om eea te verduidelijk is Starbucks hier (China) weinig hipster, maar eigenlijk een van de weinige plekken waar je een fatsoenlijke espresso kunt halen.
GoT schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 09:29:
Een echte techneut kijkt naar specs, niet naar te dure esthetische afwerking.
Steve zei ooit dat een product van binnen net zo perfect moet zijn als van buiten. Gezien een laptop en de uitdagingen op gebied van het engineeren van een koelsysteem, bijvoorbeeld, durf ik rustig te stellen dat dit (hoog)technisch is. Overigens ben ik een technicus, een techneut vind ik meer iets van een technisch verslaafde vakidioot en dat ben ik dus niet :Y)
oef! schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 10:10:
Troost u, het gras bij de buren is niet groener. Mijn Delletje (met een Appel prijskaartje) trakteert me dagelijks op een zwart scherm dat het 5 tot 45 seconden volhoudt na het ontwaken uit slaap. Tout het internet heeft hier ook last van en zoals gebruikelijk zwijgt de leverancier in alle toonaarden.

Negeer overigens het krapuul hierboven. Een slimme techneut zit in de SB (maar toch liever dat lokale initiatiefje met die leuke stoelen en twee kilo oorpiercings) met zijn dame en zijn fijne laptopje, niet in verduisterde kelder met een vierkante klapjap uit 2005 die thans nog voldoet dankzij een obscure Linux versie.
Schandalig is dat eigenlijk, maar hier in China geniet je helaas niet dezelfde beschermende rechten als in de EU.

Geen zorgen, ik trek me er niets van aan!

Door Tweakers user Ramon 73, vrijdag 23 december 2016 12:53

Hmm, mijn inmiddels ruim 2 jaar oude Surface Pro 3 kent:
A: Perfecte afwerking
B: Lager gewicht dan de MacBook Air
C: Moderne hardware
D: Hoogste usability van alle denkbare devices

Geen Apple, maar ik ben ook geen grafisch ontwerper of gebruiker van Adobe producten. Voor mij zijn dat de enige rechtvaardigingen voor het aanschaffen van Apple hardware.

Door Tweakers user Jogai, vrijdag 23 december 2016 13:28

Lauwrence schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 10:19:
[...]


Grappig, ik ben al veel dingen genoemd, maar nog nooit een hipster! Maarre, om eea te verduidelijk is Starbucks hier (China) weinig hipster, maar eigenlijk een van de weinige plekken waar je een fatsoenlijke espresso kunt halen.


[...]


Steve zei ooit dat een product van binnen net zo perfect moet zijn als van buiten. Gezien een laptop en de uitdagingen op gebied van het engineeren van een koelsysteem, bijvoorbeeld, durf ik rustig te stellen dat dit (hoog)technisch is. Overigens ben ik een technicus, een techneut vind ik meer iets van een technisch verslaafde vakidioot en dat ben ik dus niet :Y)


[...]


Schandalig is dat eigenlijk, maar hier in China geniet je helaas niet dezelfde beschermende rechten als in de EU.

Geen zorgen, ik trek me er niets van aan!
Aha, het zij je vergeven ;-)


> Gezien een laptop en de uitdagingen op gebied van het engineeren van een koelsysteem, bijvoorbeeld, durf ik rustig te stellen dat dit (hoog)technisch is.

Dat geloof ik ook wel, maar dat doen andere fabrikanten ook die kleine lichte laptops maken met een i7 erin.

Door Tweakers user Lauwrence, vrijdag 23 december 2016 13:37

Jogai schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 13:28:
[...]

Aha, het zij je vergeven ;-)


> Gezien een laptop en de uitdagingen op gebied van het engineeren van een koelsysteem, bijvoorbeeld, durf ik rustig te stellen dat dit (hoog)technisch is.

Dat geloof ik ook wel, maar dat doen andere fabrikanten ook die kleine lichte laptops maken met een i7 erin.
Agree, maar weinigen doen dat met een (high resolution) retina display en dan ook nog eens dezelfde form factor ťn battery life. Want als iets me verbaast is het wel het uithoudingsvermogen op een batterij lading van deze MBP.

Of komt dat door het uitvallen van de graphics? :P

Door Tweakers user fl1p, vrijdag 23 december 2016 14:14

Ramon 73 schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 12:53:

Geen Apple, maar ik ben ook geen grafisch ontwerper of gebruiker van Adobe producten. Voor mij zijn dat de enige rechtvaardigingen voor het aanschaffen van Apple hardware.
Dat is volgens mij toch ook al lang achterhaald...

Door Tweakers user i-chat, vrijdag 23 december 2016 19:25

fl1p schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 14:14:
[...]

Dat is volgens mij toch ook al lang achterhaald...
net als de meeste apple producten ;) het idee dat het nog steeds superieure hardware zou zijn stamt volgens mij nog uit de tijd dat men ppc cpu's in die dingen stak daarna is het hard achteruit gegaan in relatie tot normale note/net en andere -books.

er zijn echt wel betere devices te vinden dan bijv de macbook air (in die prijsklasse zeker) maar op je voorliefde voor apple nu te laten varen op een falende videokaart.... tja... dat kan elk device overkomen. misschien is het ook wel inherrent aan het slechte ontwerp van software (en dus de overkill aan hardware die nodig is voor het draaien van die software) dat is op osx is niet anders dan op windows.

Door Tweakers user LankHoar, vrijdag 23 december 2016 23:35

Ik dacht even een reeks aan blogpost te moeten gaan doorlezen omdat ik je schrijfstijl leuk vind, maar gelukkig heb je nog maar 2 posts. Heb nog weinig gemist en RSS feed dus maar dan :)

Door Tweakers user Lauwrence, zaterdag 24 december 2016 05:21

LankHoar schreef op vrijdag 23 december 2016 @ 23:35:
Ik dacht even een reeks aan blogpost te moeten gaan doorlezen omdat ik je schrijfstijl leuk vind, maar gelukkig heb je nog maar 2 posts. Heb nog weinig gemist en RSS feed dus maar dan :)
Dank je, more to come vanuit het Verre Oosten!

Door Tweakers user kuiken, zaterdag 24 december 2016 10:31

Hahaha... Leuke en fijne schrifstijl heb je! Ik Kon me de situatie helemaal in beelden dankzij de nerdie beschrijvingen van je gevoel. Overclocking, cores en zweetdruppel van een anime figuur.

In mijn ervaring: Wel typisch een apple gebruiker, met de balk in je oog alsnog proberen het goed te praten.

Door Tweakers user Lauwrence, zaterdag 24 december 2016 11:15

kuiken schreef op zaterdag 24 december 2016 @ 10:31:
Hahaha... Leuke en fijne schrifstijl heb je! Ik Kon me de situatie helemaal in beelden dankzij de nerdie beschrijvingen van je gevoel. Overclocking, cores en zweetdruppel van een anime figuur.

In mijn ervaring: Wel typisch een apple gebruiker, met de balk in je oog alsnog proberen het goed te praten.
Haha, dank je!

Valt wel mee hoor. Ondanks dat ik een Apple "fan" ben, ben ik een technicus die weet hoe het in elkaar steekt en wat het kost. Ironie is soms wat moeilijk over te brengen via enkel tekst ;-)

Fijne feestdagen vanuit China iedereen!

Door Tweakers user new.hope, zaterdag 24 december 2016 15:20

In grootheidswaanzin kun je alles goed praten.

Door Tweakers user Dorus12, zaterdag 24 december 2016 15:41

Leuke schrijfstijl heb je, ik heb het met een glimlach op het gezicht gelezen.
Praktische vraag.... kun je in jullie regio (China) je appeltje laten repareren?
Succes in ieder geval daarmee en vanuit Nederland wens ik ook jou en je vrouw fijne feestdagen.

[Reactie gewijzigd op zaterdag 24 december 2016 16:11]


Door Tweakers user Lauwrence, zaterdag 24 december 2016 16:50

new.hope schreef op zaterdag 24 december 2016 @ 15:20:
In grootheidswaanzin kun je alles goed praten.
Even de reacties (van oa mijzelf) doorlezen en dan reageren ;-)
Dorus12 schreef op zaterdag 24 december 2016 @ 15:41:
Leuke schrijfstijl heb je, ik heb het met een glimlach op het gezicht gelezen.
Praktische vraag.... kun je in jullie regio (China) je appeltje laten repareren?
Succes in ieder geval daarmee en vanuit Nederland wens ik ook jou en je vrouw fijne feestdagen.
Dank je, leuk om te horen!

Ja, reparatie is hier zonder mogelijk in Shenzhen, middels de Apple Store. Daarbuiten wil je het niet laten doen, is althans mijn mening.

Fijne dagen!

Door Tweakers user coolbvrobin, zaterdag 24 december 2016 21:52

Jammer dat je macbook kapot gegaan is.
Maar helaas gebeurt het met ieder merk.
Beste wat je kan doen, is een nieuwe kopen .
Als je natuurlijk hoofdprijs apple wilt neerleggen weer mag je helemaal zelf weten . 8)7
Ik zou het niet doen 8-)
Koop je een leuk ander merk en instaleer Mac heb je nog steeds het smaakje apple :Y)
Fijne feestdagen uit Holland!

Door Tweakers user Lauwrence, maandag 26 december 2016 13:05

Het gekke is dat dit fenomeen letterlijk om de zoveel maanden lijkt op te treden. Wat nog gekker is dat wanneer het gebeurt het scherm niet ineens op zwart gaat, maar netjes naar zwart 'fade'. Als engineer/technicus zijnde zou ik zeggen dat een elektrische storing betekent ineens op zwart, met wat artefacten misschien zelfs.

Maar nee, het gaat altijd heel netjes, alsof door software gestuurd.

IdeeŽn iemand?

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Via deze link kun je inloggen als je al geregistreerd bent. Indien je nog geen account hebt kun je er hier ťťn aanmaken.